flowers

Blauwe regen snoeien doe je zo!

Hoe moet je blauwe regen snoeien?– De Wisteria plant of blauwe regen is een klimplant die bekend staat om zijn prachtige trossen bloemen die wit, blauw of paars gekleurd kunnen zijn. Om optimaal van deze plant te kunnen genieten is het belangrijk om de plant goed te verzorgen en regelmatig te snoeien. Dit zijn de belangrijkste verzorgingstips voor een mooie gezonde blauwe regen. 

Alles wat je moet weten over blauwe regen snoeien

Als je wil dat je blauwe regen mooi en gezond blijft dan is het noodzakelijk om hem af en toe te snoeien. Doe je dit niet dan zal de plant te snel groot worden. Dat lijkt bevorderlijk, maar de groei van bloemen zal hierdoor afgeremd worden. Blauwe regen snoeien, wanneer doe je het? Zorg dat de blauwe regen op je pergola of wand zowel in de zomer als in de winter gesnoeid wordt.

seohyeon-jang-KqiK09blJsQ-unsplash

Blauwe regen snoeien in de winter

In de wintermaanden is de blauwe regen in rust, daardoor is het een goed moment om lange scheuten uit de zomer te verwijderen. Blauwe regen snoeien in de winter doe je het beste in januari of februari. Door de plant in deze periode bij te snoeien wordt een betere bloei voor in het voorjaar gestimuleerd

Blauwe regen snoeien in de zomer

Ook de zomer is een goed moment om de blauwe regen bij te snoeien. Snoei in juli of augustus jonge scheuten bij tot 20 cm van de hoofdstam of zijtakken. Door in deze periode te snoeien voorkom je dat de plant te wild wordt. Daarnaast zorgt het voor betere ontwikkeling van de bloemknoppen voor het volgende jaar. 

Verkeerd snoeien blauwe regen, doe dit vooral niet

Snoeien is in principe niet extreem ingewikkeld, maar als je dit niet zo vaak doet, kun je toch fouten maken. Dit zijn de meest gemaakte fouten tijdens het snoeien van blauwe regen planten. 

  • Je snoeit te weinig – Als je niet genoeg snoeit, zal de plant verwilderen en zullen er minder bloemen uitkomen.
  • Je snoeit op het verkeerde moment – Met name te laat in het voorjaar snoeien kan slecht zijn voor je blauwe regen. Hierdoor zullen er minder bloemknoppen opkomen.
  • Te ver terugsnoeien – Voorkom dat je de blauwe regen tot op de stam terugsnoeit, snoei niet te ver terug, anders wordt de groei afgeremd.

Blauwe regen kopen, waar op letten

Heb je nog geen blauwe regen, maar wil je die wel aanschaffen, dan zijn er een aantal dingen om reken me te letten. Allereerst zijn er verschillende soorten blauwe regen waar je uit kunt kiezen. Ze kunnen onderling iets verschillen in bloeiwijze en aanpak, lees de beschrijving bij de plant daarom goed door. Koop altijd een blauwe bes die er gezond uit ziet en niet te nat is.

al-soot-dR1sEzEVY-I-unsplash

Blauwe regen planten

Heb je een blauwe regen op stam gekocht dan is het belangrijk dat je die op een zonnige plek zet in een voedzame grond die water goed doorlaat. Omdat de blauwe regen een klimplant is raden we aan om de blauwe regen tegen de gevel of tegen een pergola te plaatsen. Een pergola voor blauwe regen kun je kopen bij het tuincentrum. 

Blauwe regen stekjes opkweken

Als je al blauwe regen hebt, kun je die vermeerderen door de plant te stekken. Snijd in de zomer een half verhouten stek los. Haal de onderste bladeren van het stekje en zet die in een in een pot met vochtige potgrond. Het zal een paar maanden duren voordat je de plant in de tuin kunt zetten. 

Veelgestelde vragen over blauwe regen

Tot slot geven we je nog het antwoord op de meest gestelde vragen over blauwe regen

Is blauwe regen giftig?

Ja, blauwe regen is giftig. Zowel de peulen als zaden, wortels en twijgjes bevatten de giftige stof glycoproteïne lectineen. Als iemand hier een beetje van binnenkrijgt kan dat zorgen voor misselijkheid, krampen en overgeven. In veel gevallen is een ziekenhuisbezoek noodzakelijk. Het is dan ook geen ideale plant voor gezinnen met kinderen of honden.

Blauwe regen moet zowel in de zomer als in de winter gesnoeid worden. In de zomer moet de blauwe regen een beetje bijgeknipt worden, in de winter worden lange scheuten verwijderd.

Een pergola heeft iets nodig om tegen omhoog te groeien. Dat kan een pergola zijn, maar ook een hek of muur.

Foto van Cecilia
Cecilia

Mijn naam is Cecilia en ik ben een gepassioneerde schrijver met een brede interesse in verschillende onderwerpen. Of het nu gaat om lifestyle, technologie, gezondheid of actualiteiten, ik verdiep me graag in nieuwe thema’s en breng informatie helder en toegankelijk over. Schrijven is voor mij niet alleen een manier om kennis te delen, maar ook om mensen te inspireren en te prikkelen tot nadenken. Met een nieuwsgierige en kritische blik zoek ik voortdurend naar boeiende verhalen en unieke invalshoeken. Ik blijf mezelf ontwikkelen en streef ernaar om artikelen te creëren die zowel informatief als meeslepend zijn.

Delen