Het belang van je hond ontwormen
Een hond ontwormen is iets wat er nog wel eens bij inschiet. Dat kan echter grote gevolgen hebben voor de gezondheid van de hond. Honden moeten regelmatig een wormenkuur krijgen. Lees hier alles over het belang van je hond ontwormen en hoe vaak ontworming van honden nodig is.
Alles over wormen bij honden
Honden komen op allerlei manieren in contact komen met wormen. Die wormen kunnen zich nestelen in de darmen van de hond. Daarnaast is er ook nog eens kans op hartwormen. Een wormenkuur voor de hond is dan noodzakelijk.
Spoelwormen
Nog voordat een hond geboren is, krijgt hij te maken met wormen. Het gaat om spoelwormen waarmee de pup vanuit de baarmoeder besmet wordt. Ook nadat ze geboren worden houdt het niet op. Ook via de moedermelk krijgen ze larven van spoelwormen binnen.
De larven nestelen zich in de darmen van de hond en vinden hier de perfecte plek om te groeien. Uiteindelijk zullen die wormen weer larveneitjes leggen die met de ontlasting mee in de natuur komen. Hierdoor worden weer andere honden besmet.
Lintwormen
Lintwormen komen weer op een andere manier het lichaam binnen. Ze kunnen deze wormen binnenkrijgen door het eten van dieren die ook lintwormen hebben. De kans daarop lijkt klein, maar vergis je niet. Ook het eten van rauw vlees of besmette vlooien kan voor een besmetting zorgen.
Lintwormen zijn wormen die wit en plat zijn. Er zijn verschillende soorten waaronder de vossenlintworm en hondenlintworm. Als een hond slechts een paar lintwormen heeft, zal dat waarschijnlijk niet opvallen. Als het er meer zijn kunnen er wel klachten ontstaan en is ontwormen van de hond nodig.
Dit zijn de belangrijkste klachten die een hond met lintwormen heeft:
- Diarree
- De hond wordt mager
- De hond heeft last van constipatie
- De hond krijgt buikpijn
- Jeuk aan de anus
Zweepworm
De zweepworm wordt ook wel de kennel worm of Trichuris vulpis genoemd. Deze wormsoort komt voornamelijk voor bij honden die soms in een kennel zitten. De eieren van deze soort zijn zeer dik en kunnen heel lang buiten het lichaam overleven.
Als ze eenmaal in de maag terecht komen zullen de wormen uitkomen en zich nestelen in de dunne darm. De volwassen wormen zullen na 2 maanden weer eieren leggen die in de ontlasting terechtkomen.
Symptomen zweepwormen hond
Als een hond veel zweepwormen in de darmen heeft dan is dat te herkennen aan bloed in de ontlasting. De enige manier om de hond te helpen is door de hond uit de besmette omgeving te halen en om de 10 weken de hond te ontwormen.
Hartwormen
De hartworm is een worm die niet via eten het lichaam van de hond binnen komt, maar door een mug wordt overgebracht. De hartvorm komt in Nederland gelukkig niet zo vaak voor, het is vooral iets dat we zien in Zuid-Europa en Oost-Europa.
De hartworm zoekt een plekje in de longslagader van de hond en kan ervoor zorgen dat hier geen bloed meer doorheen kan stromen. Dat komt doordat de worm tot 30 cm lang kan worden. Bovendien zorgt het ervoor dat vocht uit de buik niet weg kan. Als de klachten te erg worden kan de hond overlijden.
De kans dat een Nederlandse hond een hartworm krijgt is alleen aanwezig als je de hond meeneemt naar een gebied waar besmetting kan plaatsvinden. Als dat gebeurt dan zijn dit de belangrijkste symptomen:
- Vaak hoesten
- Uitdroging
- Benauwdheid
- Vocht vasthouden in de buik
- Vocht vasthouden in de poten
- Zwak
- Niet willen eten
Haakwormen
Haakwormen zijn lange dunne wormen die 3 tot 4 cm lang kunnen worden. Omdat ze heel klein zijn kunnen mensen ze nauwelijks waarnemen. Dat maakt ze overigens niet minder onschuldig. Wat je zo niet ziet, is dat de haakworm een flinke bek met tandjes heeft. Met deze tanden zet de worm zich vast in de darmen en neemt continu bloed op. Als een hond 150 van deze wormen in zijn darmen heeft, dan kunnen die samen 5% van het bloed opnemen. Worden het nog meer haakwormen dan kan de hond er dood aan gaan.
Honden kunnen al geboren worden met haakwormen. Die kunnen via de placenta in de puppy terechtkomen. Doordat de volwassen haakwormen eitjes leggen in de darmen worden de haakwormen verder verspreid. Met de ontlasting komen ze mee in de natuur.
Dit zijn symptomen haakwormen bij de hond
Als een hond haakwormen heeft dan is het zaak er snel bij te zijn. De hond kan er namelijk heel ziek van worden en het kan zelfs zijn dood betekenen. Dit zijn de belangrijkste symptomen:
- Afname gewicht
- Minder eten
- Diarree die er zwart uitziet
- Diarree met bloed
- Geen energie
- Vacht wordt dof
- Buikpijn
De hond ontwormen
Voor het ontwormen van de hond zijn verschillende methodes. In veel gevallen is de wormenkuur voor de hond een kuur van tabletten. Een andere wormenkuur bij honden is de ontwormingspasta. Welke manier voor het ontwormen van de hond je kiest, hangt van een aantal zaken af.
Voor kleine honden en puppy’s wordt vaak aangeraden om een pasta wormenkuur te gebruiken. Deze maakt het mogelijk om de dosering wat nauwkeuriger te bepalen. Iets wat wel zo prettig is bij een kleine hond. Voor grote honden kun je ook een wormenkuur met tabletten gebruiken.
Wel is het goed om te weten dat niet elke hond de wormenkuur zomaar in zal nemen. Als je hond nogal kieskeurig is kan een wormenkuur met pasta beter werken. De kans is groot dat de honden de tabletten niet opeten. Een andere optie is om te kiezen voor een kauwtablet met een lekker smaakje.
Hoe vaak je hond ontwormen?
Als een hond nog een put is moeten ze regelmatig een wormenkuur krijgen. Als de honden wat ouder zijn is het minder vaak nodig. Dit is het ontwormingsschema voor de hond:
Ontwormingsschema honden:
- Ontwormen bij 2 weken
- Ontwormen bij 4 weken
- Ontwormen bij 6 weken
- Ontwormen bij 8 weken
- Vanaf 8 weken elke maand tot 6 maanden
- vanaf 6 maanden 4 keer per jaar
Op welk moment ontwormen hond?
In principe maakt het niet uit op welke exacte dag of tijdstip je de ontwormingskuur bij de hond toedient. Wel raden we aan om je hond zeker 2 weken voor de jaarlijkste enting een wormenkuur te geven. Het is namelijk belangrijk dat de hond op het moment van de enting geen wormen heeft. Dit zorgt namelijk voor een lagere weerstand waardoor na de enting minder antistoffen worden aangemaakt. De enting is dan dus minder effectief.
Voorkomen is beter dan genezen
Het is altijd beter om wormen bij een hond te voorkomen. Helaas kun je niet volledig uitsluiten dat het gebeurt, ook niet met een wormenkuur voor de hond, maar je kunt wel een aantal maatregelen nemen. Dit zijn een aantal dingen die je kunt doen:
- Zorg dat de ontlasting van de hond altijd opgeruimd wordt.
- Zorg dat de hond geen vlooien krijgt, met behulp van kauwtabletten, een vlooienband of andere middelen.
- Was regelmatig je handen voor en na het aaien van een hond.
- Geef de hond speciale hondenkoekjes voor een betere darmflora.
Mijn naam is Cecilia en ik ben een gepassioneerde schrijver met een brede interesse in verschillende onderwerpen. Of het nu gaat om lifestyle, technologie, gezondheid of actualiteiten, ik verdiep me graag in nieuwe thema’s en breng informatie helder en toegankelijk over. Schrijven is voor mij niet alleen een manier om kennis te delen, maar ook om mensen te inspireren en te prikkelen tot nadenken. Met een nieuwsgierige en kritische blik zoek ik voortdurend naar boeiende verhalen en unieke invalshoeken. Ik blijf mezelf ontwikkelen en streef ernaar om artikelen te creëren die zowel informatief als meeslepend zijn.