Lavendel

Lavendel snoeien: zo houd je jouw plant gezond en vol bloemen

Hoe lavendel snoeien – Lavendel is een plant die elke tuin een beetje meer kleur en een heerlijke geur geeft. Als je jarenlang van je lavendelplant wil genieten moet je er wel iets voor doen. Je moet de plant af en toe een keer snoeien. Dit is hoe en wanneer je dat het beste kunt doen. 

Wanneer lavendel snoeien?

Als het gaat om lavendel snoeien is het belangrijk dat je weet wanneer je hoe moet snoeien In principe kun je lavendel het beste in het najaar of het voorjaar snoeien, met uitloop naar de zomer, maar hoeveel je kunt verwijderen is per periode anders. Een overzicht:

buddleja

Lavendel snoeien najaar

Een van de beste momenten om lavendel te snoeien is in het najaar. Wil je lavendel snoeien in september of oktober dan is het belangrijk om niet te veel van de plant weg te snoeien. Het idee is dat je met lavendel snoeien in oktober vooral de vorm behoudt. Als je in deze periode te veel wegsnoeit dan kan dat schade opleveren door vorst. 

Lavendel snoeien van maart tot juni

Als de lavendel na de winter weer begint te groeien is dat een goed moment om de plant te snoeien. Als je jonge scheuten ziet dan kunnen die bijgeknipt worden. We raden aan de lavendel te snoeien in maart. Doe je het later dan zullen de bloemen ook later komen. 

Lavendel snoeien zomer

lavendelplant weg te knippen. Dit zorgt ervoor dat de plant mooi compact blijft en niet te veel uitwaaiert. Wil je weten wanneer lavendel snoeien voor tweede bloei? Het juiste moment om de plant bij te knippen is in juli of augustus direct na de eerste bloei. Lavendel snoeien in augustus doe je door zowel de uitgebloeide bloemen als een klein deel van de takken weg te snoeien. Hierdoor is de kans groter dat je in het najaar nogmaals bloemen krijgt. 

Hoe lavendel snoeien?

Het is niet alleen belangrijk om te weten wanneer lavendel gesnoeid moet worden, maar ook hoe je het doet. Dit zijn de belangrijkste punten waar je rekening mee moet houden:

  • Gebruik het juiste materiaal – Gebruik een scherpe snoeischaar om te voorkomen dat de snede rafelig wordt. Hierdoor wordt de plant vatbaar voor schimmels en plagen.
  • Snoei niet te veel – Verwijder alleen de groene takjes, de stengels die verhout zijn kun je het beste laten staan


Probeer een lavendelplant rond te knippen
– Een ronde vorm zorgt voor een extra volle en compacte bloei.

Stappenplan lavendel snoeien

Doorloop de volgende stappen voor het snoeien van lavendel

  1. Kijk hoe je lavendelplant ervoor staat – Hoe gezond de plant is, bepaalt voor een groot deel hoever je hem terug kunt snoeien. Verhoute lavendel kun je niet te ver terugsnoeien, gezonde planten kunnen tot twee derde teruggebracht worden.
  2. Snoeien – Probeer zo veel mogelijk terug te snoeien zonder op het verhoute gedeelte te komen. Hoe verder je terugsnoeit des te beter de nieuwe groei. Doe dit altijd met een scherpe en schone snoeischaar. 
  3. Bemesten – Lavendelplanten hebben niet veel water nodig en ze zijn niet zo kieskeurig als het gaat om wel of geen zon. Wel onttrekken ze veel voedingsstoffen aan de bodem. Het is daarom aan te raden om twee keer per jaar tuinmest rond de plant te strooien. 

Lavendel snoeien: hoe kort?

Als je lavendel gaat snoeien mag je er flink wat afhalen, maar je mag niet tot het oude hout knippen. Zorg dat je ongeveer twee derde van de plant knipt, hierdoor blijft de plant mooi groen en vol. 

Oude lavendel snoeien & verhoute lavendel snoeien

Wil je oude, verhoute of verwaarloosde lavendel snoeien dan is dat niet zo eenvoudig. Je kunt proberen de plant nieuw leven in te blazen door elk jaar een derde van de plant te snoeien. Dit kan ervoor zorgen dat de plant weer gezond wordt. Toch is er een kans dat het niet lukt, het is dan beter om een nieuwe plant te kopen.

Tandlavendel snoeien

De meeste lavendelplanten snoei je op dezelfde manier. Lavendula angustifolia en lavendel hidcote snoeien gaat zoals eerder beschreven. Tandlavendel of lavandula dentata is echter meer gevoelig. Verwijder alleen de dode bloemen. Alleen als de plant er lelijk uit begint te zien kun je de plant een beetje bijsnoeien. 

Pluimlavendel snoeien

Lavendula stoechas of pluimlavendel is een lange bloeier, maar kan niet goed tegen de vorst. Soms zal de plant de winter niet overleven. Als de eerste bloemen lelijk worden haal je ze weg, doe dit uiterlijk vroeg in september. 

Foto van Cecilia
Cecilia

Mijn naam is Cecilia en ik ben een gepassioneerde schrijver met een brede interesse in verschillende onderwerpen. Of het nu gaat om lifestyle, technologie, gezondheid of actualiteiten, ik verdiep me graag in nieuwe thema’s en breng informatie helder en toegankelijk over. Schrijven is voor mij niet alleen een manier om kennis te delen, maar ook om mensen te inspireren en te prikkelen tot nadenken. Met een nieuwsgierige en kritische blik zoek ik voortdurend naar boeiende verhalen en unieke invalshoeken. Ik blijf mezelf ontwikkelen en streef ernaar om artikelen te creëren die zowel informatief als meeslepend zijn.

Delen