Wanneer en hoe snoei je een vlinderstruik voor maximale bloemen?
Vlinderstruik snoeien – Een vlinderstruik (buddleja) is een prachtige struik met kleurrijke bloemen die een onweerstaanbare aantrekkingskracht hebben op vlinders. Zoals veel planten hebben ook vlinderstruiken af en toe wat aandacht nodig. Lees alles over het snoeien van een vlinderstruik.
Moet je een vlinderstruik snoeien?
Allereerst is het belangrijk om te vermelden dat een vlinderstruik gesnoeid moet worden om hem gezond te worden. Doe je dat niet dan zal de struik verhouten. Dit heeft tot gevolg dat de struik minder bloemen zal produceren en dat is precies wat de struik zo mooi maakt. Door te snoeien wordt de groei van nieuwe scheuten gestimuleerd.
Wanneer vlinderstruik snoeien
e kunt de vlinderstruik het hele jaar door snoeien. Afhankelijk van de periode die je kiest, is de aanpak net even anders. Wil je een vlinderstruik snoeien in februari, maart of april dan mag je flink snoeien, voor een vlinderstruik snoeien in september of oktober geldt dat je het wat minder rigoureus moet aanpakken.
Vlinderstruik snoeien voorjaar
Het snoeien van een vlinderstruik is het beste in het voorjaar. Kies je voor een vlinderstruik snoeien van februari tot april dan mag je flink wat van de struik weghalen. Je kunt de takken 30 tot 50 cm boven de grond afknippen. Dit zorgt ervoor dat er naderhand sterke scheuten terugkomen.
Let op, er zijn twee vlinderstruiken die je beter niet in het voorjaar kunt snoeien. Het gaat om de buddleja alternifolia en buddleja globosa. De bloemen van deze struiken groeien namelijk op de takken van een seizoen ervoor. Als je deze struiken toch wil snoeien dan kan dat in de zomer, maar snoei die niet te hard terug. Als de bloemen uitgebloeid zijn, dan kun je de uitgebloeide takken wegknippen, zodat de takken met jonge scheuten overblijven.
Vlinderstruik snoeien van juni tot augustus
Wil je een vlinderstruik snoeien in augustus of de maanden ervoor dan mag je alleen dode bloemen verwijderen. Dit is niet de periode om rigoureus te gaan knippen.
Vlinderstruik snoeien najaar
In het najaar mag de vlinderstruik een beetje gesnoeid worden, maar alleen om meer model terug te brengen in je struik. Doe dit altijd met een zeer scherpe snoeischaar om schade door vorst te voorkomen. Gebruik je een botte snoeischaar dan kan dat ook zorgen voor een broeiplaats voor schimmels en ziektes.
Hoe vlinderstruik snoeien?
Als je je vlinderstruik gaat snoeien heb je daar het juiste materiaal voor nodig. Gebruik een scherpe snoeischaar en een snoeizaag en takkenschaar als de struik erg groot is. Voor het snoeien van de vlinderstruik in het voorjaar begin je eerst bij de topgroei zodat je beter kunt zien hoe de struik eruit ziet.
Na het verwijderen van een deel van de topgroei is het tijd om de grote takken weg te snoeien met een snoeizaag of takkenschaar. Doe dat tot 30 cm boven de grond en het liefst net boven een nieuwe scheut. Je kunt ook kleine takjes en twijgjes verwijderen, de plant zal hier snel weer bovenop komen. Probeer 5 tot 6 sterke takken over te houden.
Na het snoeien kun je de grond rondom de struik een beetje losharken en eventueel een laag mulch aanbrengen. Wil je de struik een ander plekje geven in de tuin dan is het voorjaar hiervoor het juiste moment. Na het terugsnoeien kan de struik eenvoudig verplaatst worden.
Als je een vlinderstruik snoeit is het belangrijk om dat te doen met goed materiaal. Kies altijd voor snoeigereedschap dat zeer scherp is en knip de takken schuin af.
Verhoute vlinderstruik snoeien
Heb je een verhoute vlinderstruik of een oude vlinderstruik dan is het extra belangrijk dat je de vlinderstruik snoeit. In principe mag een vlinderstruik slechts een jaar niet gesnoeid worden, sla je nog een jaar over dan zal de struik minder bloemen geven. Een verhoutte of oude vlinderstruik snoeien doe je het beste in het voorjaar, daarna heeft de struik voldoende kans om weer op te bloeien.
Mini vlinderstruik snoeien
Heb je een mini of dwerg vlinderstruik (buddleja davidii) dan kun je die het beste niet te veel snoeien. Een mini of dwerg vlinderstruik snoeien doe je tot maximaal een derde van de takken. De struik kan 80 tot 100 cm hoog worden, maar je kunt hem terugsnoeien tot 15 à 40 cm boven de grond. Vergeet zeker niet om de kleine uitlopers te snoeien.
De mini vlinderstruik heeft verder weinig verzorging nodig. De plans is winterhard en zal zelden te maken krijgen met ziektes en plagen.
Mijn naam is Cecilia en ik ben een gepassioneerde schrijver met een brede interesse in verschillende onderwerpen. Of het nu gaat om lifestyle, technologie, gezondheid of actualiteiten, ik verdiep me graag in nieuwe thema’s en breng informatie helder en toegankelijk over. Schrijven is voor mij niet alleen een manier om kennis te delen, maar ook om mensen te inspireren en te prikkelen tot nadenken. Met een nieuwsgierige en kritische blik zoek ik voortdurend naar boeiende verhalen en unieke invalshoeken. Ik blijf mezelf ontwikkelen en streef ernaar om artikelen te creëren die zowel informatief als meeslepend zijn.